Atlétika

Az Atlétikában a dobó-, ugró- és futó atléták más-más kihívásokkal, ingerekkel találkoznak az adott versenyszám sajátosságainak függvényében.

Amíg egy sprinter egyik legfontosabb fegyvere a kiemelkedő reakcióidő vagy a váltófutásban az összpontosítás. Addig egy dobóatlétának a kisérletei közötti relaxáció, a tökéletes kivitelezésre összpontosítás lehet a titok. Lényeges, hogy a verseny során a zavaró gondolatok, – elrontott kísérlet, korábbi sérülés – vagy a versenytársak helyzete, edzői utasítások kerülnek-e előtérbe. Kontrollálja izmait, légzését, indulatait és nyomás alatt is a legpontosabb döntéseket hozza meg. Egy gerelyhajítónak, kalapácsvetőnek elengedhetetlen a látás és kéz mozgásásnak harmóniája, a megfelelő kéztartás, a pontos szem-kéz koordináció.

A nagy versenyeken pedig elengedhetetlenné válnak olyan személyiségjegyek mint az önbizalom, döntésképesség, fegyelmezettség, kockázatvállalás.

A Vienna Teszt Rendszer által összeállított egyedi csomag felméri az atléták összes szükséges érzékelő tényezőjét és sporthoz kapcsolódó személyiségjegyeit.

Felhasználható a sportágalkalmassági, kiválasztási folyamatban és a versenyzők fejlesztésében 7 éves kortól egészen a felnőtt profi játékosokig.

A szoftveres felmérés végén a versenyző, edző, sportpszichológus azonnali képet kap az egyes dimenziók helyzetéről. Az eredmények tükrében kialakítható egy személyes vagy csapat szintú felkészülési terv, mely edzés, verseny szituációkban, számítógépes szimulációs programokkal vagy sportpszichológussal végrehajtható.

Atlétika Sportpszichológiai Teszt Csomag részletei»»

Fejlesztési lehetőségek»»

Dimenziók Teszt név Teszt hossz (perc)
Figyelem
FÓKUSZÁLT FIGYELEM Signal 25
Érzékelő, Gondolkodási képességek
GÁTLÁS Stroop 15
REAKCIÓIDŐ Rt (csak futószámok) 6
Szenzomotoros funkciók
SZEM-KÉZ KOORDINÁCIÓ Smk (csak dobószámok) 20
Reaktív viselkedés, vizuális funkciók
STRESSZ TOLERANCIA Dt 6
Sporthoz kapcsolódó személyiségjegyek
MÉRTÉKLETESSÉG, IDŐBEOSZTÁS Bfsi 12
FEGYELMEZETTSÉG
ÖNTUDATOSSÁG
AMBÍCIÓ
KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG
HIGGADTSÁG
SEGÍTŐKÉSZSÉG
NYITOTTSÁG, ELFOGADÁS
KOCKÁZATVÁLLALÁS
ÖNBIZALOM
ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS
ENERGIKUSSÁG, DINAMIZMUS
PONTOSSÁG, PRECIZITÁS Aha 15
DÖNTÉSKÉPESSÉG
IMPULZIVITÁS
ASPIRÁCIÓS, TÖREKVÉSI SZINT
TELJESÍTMÉNY IGÉNYSZINT
FRUSZTRÁCIÓ ELVISELÉS SZINT
Összesen 95