Asztalitenisz

Az Asztalitenisz (más néven pingpong) rengeteg energiát, figyelmet követel a sportolótól.

Egy-egy hosszú versenynapon a mérkőzések között akár órák is eltelhetnek. A versenyző pörög, koncentrál, figyeli, elemzi ellenfelét. Majd pihen relaxál, lezárja az előző mérkőzést és lelkileg, testileg felkészül a következőre. El kell felejtenie a rosszul kivitelezett ütéseket, a fájdalmakat, sérüléseket. Le kell reagálnia ellenfele támadásait, hibáit és élnie kell a kínálkozó lehetőségekkel. Az egyenes kieséses szakaszban már a tét is óriási. Egyre nagyobb a stressz, egyre több az adrenalin, az edzői utasítások is nehezebben jutnak el a játékoshoz.
A milliószor elismételt, begyakorolt ütésformák, kéztartás, beállás mind mind a zsigerekben vannak. Egy hosszú út végén már csak nüanszok döntenek.
Az igazi bajnok csak az lehet, aki az edzésen gyakoroltakat higgadtan, tökéletesen, megfelelő időben alkalmazza.
Egy világklasszis a játéktudás mellett szellemi, lelki felkészültségben emelkedhet a többiek fölé. Olyan mentális és kognitív képességeit csillogtatja, melyeket a humánbiológiai, fiziológiai jellemzőin, technikai tudásán túl külön stábbal és technikákkal fejlesztett tökéletesre.

Fókuszáltan figyel minden ütésnél, minden labdamenetben az összes szett és mérkőzés alatt. Az ellenfél minden rezdülését érezve.
Kezelve a tét és környezet okozta stresszt. A leggyorsabb reakcióidővel. A higgadtságáról, önbizalmáról és fegyelmezettségéről nem is beszélve.

A Vienna Teszt Rendszer által összeállított egyedi csomag felméri az asztaliteniszezők összes szükséges érzékelő tényezőjét és sporthoz kapcsolódó személyiségjegyeit.

Felhasználható a sportágalkalmassági, kiválasztási folyamatban és a versenyzők fejlesztésében 7 éves kortól egészen a felnőtt profi játékosokig.

A szoftveres felmérés végén a versenyző, edző, sportpszichológus azonnali képet kap az egyes dimenziók helyzetéről. Az eredmények tükrében kialakítható egy személyes felkészülési terv, mely edzés, mérkőzés szituációkban, számítógépes szimulációs programokkal vagy sportpszichológussal végrehajtható.

Asztalitenisz Sportpszichológiai Teszt Csomag részletei»»

Fejlesztési lehetőségek»»

Dimenziók Teszt név Teszt hossz (perc)
Figyelem
FÓKUSZÁLT FIGYELEM Signal 25
Érzékelő, Gondolkodási képességek
MOZGÁS ÉS IDŐ ÉRZÉKELÉS – Anticipáció Zba 25
GÁTLÁS Stroop 15
Reaktív viselkedés, vizuális funkciók
STRESSZ TOLERANCIA Dt 6
REAKCIÓIDŐ Rt 6
LÁTÓTÉR, PERIFÉRIÁS ÉRZÉKELÉS Pp 15
Szenzomotoros funkciók
SZEM-KÉZ KOORDINÁCIÓ Smk 20
Sporthoz kapcsolódó személyiségjegyek
MÉRTÉKLETESSÉG, IDŐBEOSZTÁS Bfsi 12
FEGYELMEZETTSÉG
ÖNTUDATOSSÁG
AMBÍCIÓ
KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG
HIGGADTSÁG
SEGÍTŐKÉSZSÉG
NYITOTTSÁG, ELFOGADÁS
KOCKÁZATVÁLLALÁS
ÖNBIZALOM
ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS
ENERGIKUSSÁG, DINAMIZMUS
PONTOSSÁG, PRECIZITÁS Aha 11
DÖNTÉSKÉPESSÉG
IMPULZIVITÁS
ASPIRÁCIÓS, TÖREKVÉSI SZINT
TELJESÍTMÉNY IGÉNYSZINT
FRUSZTRÁCIÓ ELVISELÉS SZINT
Összesen 135