SIGNAL Fokuszált figyelem teszt

Sportágban megjelenő szituációk

  • Hosszú versenyek végén is a legjobb megoldás választása előzésnél, kanyarkombinációknál.
  • Előzés elindítása, szükséges mozdulatokra, erőre koncentrál
  • Helyzet felismerés
  • Verseny közben lankadó figyelem

Teszt felépítése

signtest

A képernyő teljes területén pontok jelennek meg. Véletlenszerűen eltűnnek és más-más helyen megjelennek. A sportolónak fel kell ismernie és minél gyorsabban gombnyomással reagálnia, ha valahol a képernyőn 4 pont egy négyzetet alkot.

Eredmények

Az autó és motor versenyzésben a figyelem terjedelme, szélessége szerint, mind szűkfókuszú, mind széles figyelmi fókuszra szükség van.
Szűkfókuszú figyelem, ha a versenyző csak a zavaró gondolatai, szorongása lecsillapítására figyel, vagy arra, hogy a következő kanyarba mennyivel és hova érkezzen. Széles figyelmi fókusz pl. ha a versenyzőtársak pozícióját,a környezet ingereit, az eredményt, a versenyből hátralévő köröket is figyeli.

Külső figyelem az ellenfél mozgására, indított akcióira fordított figyelem. Belső figyelemről beszélünk, ha a sportoló az érzéseire, gondolatataira, és a testtudatosságára irányítja a figyelmét, pl. hogy optimalizálja légzését, az izmai összjátékát.

A fő változók: a helyes, a késedelmes és helytelen reakciók száma adják a folyamat megbízhatóságának mértékét. Időbeli átlagteljesítmény, mellyel hullámvölgyeket, lankadó figyelmet is nyomon lehet követni.
Így láthatóvá válik mely mozgás mintát kell fejleszteni.

Kitöltési idő

14-25 perc

Fejlesztési lehetőség

Cogni+ fejlesztő gyakorlatokkal, sportpszichológus segítségével és speciális számítógépes játékokkal egyaránt.