RISIKO – Kockázatvállalás teszt

Milyen sporthelyzetek kapcsán lehet releváns a RISIKO teszt?

  • Kockáztatvállalás előzési, manőverezési szituációkban
  • Képességek, lehetőségek ésszerű felmérése, alkalmazása
  • Magabiztosságot, kockázatvállalást és reális helyzetfelismerést igénylő edzés- és versenyhelyzetek

Teszt felépítése

risikotest

A tesztelő feladata, hogy minél több pontot szerezzen azáltal, hogy egy szabálytalanul mozgó labdát egy körön belül tart. A kört botkormánnyal lehet mozgatni. A kör sugarát a tesztelő állíthatja be az egyes menetek előtt. Minél kisebb a kör sugara, annál több az elérhető pontok száma egy menetben, de értelemszerűen annál nehezebb is a körön belül tartania a labdát. A kapott pontszámokról minden menet után visszajelzést kap, amelyet figyelembe vehet a kör méretének újbóli beállításakor.
A feladatot négy különböző körülmény között kell végrehajtani, mindegyik három menetből áll. Az egyes körülmények a követendő labda gyorsaságában, illetve a koordinálás nehézségében térnek el egymástól.

Eredmények

A teszt fő változója a kockázatvállalási hajlandóság. Emellett megvizsgáljuk a hatékonyságot is: az ezen skálán kapott magas érték kockázatvállaló attitűdre utal, amely azonban hatékony eredményre vezet.
A kör méretének átlagos eltérése az egyes menetekben: azt mérhetjük vele, hogy az illető a kockázatvállalási hajlandóságát mennyire igazítja saját korábbi teljesítményéhez.

Kitöltési idő

Kb. 20 perc

Fejlesztési lehetőség

Sportpszichológus