Perifériális észlelés

A megismerési (kognitív) folyamatok első lépcsőfoka a környezet ingereinek az érzékelése, majd azok tudatosítása, észlelése.

A perifériás észlelés az észlelésnek az a része, amely a látásunkkal fókuszált területen kívülre esik.

A látómezőnk szélén történő dolgok, események felismerését (érzékelését) és tudatosítását (észlelését) jelenti. Megfelelő perifériás észlelés birtokában a sportoló észreveszi a látótere szélén megjelenő ingereket, mozgásokat is, ezáltal sokkal precízebben, pontosabban és megbízhatóbban képes mozogni és játszani. A perifériás észlelés összefügg a mozgás idejének anticipációjával (elővételezésével), azaz a környezetben mozgó tárgyak, és játékosok sebességének megítélésével. A látótér tágítása biztosítja, hogy egy pillantással minél többet lássunk meg a szövegből, anélkül, hogy a szemünk elmozdulna a fixációs pontról.

Gyakran előfordul velünk, hogy a “szemünk sarkából” veszünk észre dolgokat. Például egy szupermarket sorai között sétálgatva keresünk egy terméket, és közben észrevesszük, hogy a 3-4 méterrel arrébb álló gyermekünk éppen akkor készül egy tábla csokoládét felbontani.
A mindennapi életben is fontos, hogy a látóterünk szélén zajló eseményeket is követni tudjuk figyelmünkkel, és ezáltal fel tudjunk figyelni a számunkra kedvező vagy éppen veszélyes jelzésekre.

A szem látótere a külvilágnak az a szelvénye, amit az adott szem vizuálisan leképez. Elméletileg kereknek kellene lennie, de ember esetében mediálisan az orr, felfelé pedig a homlokcsont eltakarja egy részét. A látótér kiterjedése kifelé 90-100°, befelé 60°, lefelé 70°, felfelé pedig 50°. A gyakorlatban látótéren a szemből egy síkra vetített azon tárgypontok összességét értjük, amelyeket a mozdulatlan szem még meglát. A látótér központi része a közel- és távollátás feladatának ellátásához, a perifériás része a tájékozódáshoz, a környezet megfigyeléséhez szükséges. Amikor a szem látótere beszűkül (pl. előrehaladott zöld hályognál), akkor az érintett a látótér szélső területein lévő akadályokat, mozgó tárgyakat, embereket nem látja, ezért gyakran érhetik ütközések, balesetek.

A perifériás észlelés számos sportágban játszik szerepet:labdajátékoknál a szélről érkező labda, vagy másik játékos észlelése; motorsportágaknál a releváns környezeti ingerek észlelése; úszóknál, hogy hol tart a másik pályán úszó rivális stb.

A perifériás észlelés eszköz lehetővé teszi a sportolók perifériás ingerek észlelésének és feldolgozásának képességének tesztelését.