Játékintelligencia

A sportjátékos komplex tulajdonsága, a játékképesség egyik összetevője.

A játékintelligencia fő jellemzői:

A játékhelyzet gyors és megfelelő felismerése; a játékhelyzet további alakulásának elővételezése (anticipációja), amelyben természetesen helyet kap az alkalmazott egyéni taktika lehetséges változata is. A játékintelligencia értelmi és motorikus elemeket is tartalmaz. Az intelligens játékos a szabályoknak megfelelően viselkedik, magas fokú a technikai felkészültsége, amit eredetien (originálisan) használ fel.

A sikeres sportolók megkülönböztető jellemzője a játékintelligencia, vagyis a játékhelyzetek felismerése és a jó helyezkedés. A játékintelligencia nagyrészt a kognitív tudományok által végrehajtó funkciónak nevezett képesség függvénye: ez a funkció határozza meg, mennyire vagyunk képesek új helyzetekben gyors és jó döntéseket hozni, valamint mennyire tudunk alkalmazkodni a váratlan eseményekhez.
Ide tartozik a munkamemória (olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig, néhány másodperc vagy perc megtartja, illetve az információt manipulálja), a kreativitás, a válasz gátlás, a párhuzamos feldolgozás (multitasking: egyszerre több feladat végzése) és a kognitív rugalmasság (figyelmi váltás, szempontváltás képessége).