Gátlás

A Gátlás jelenségét az ingerfeldolgozó folyamatok szabályozása kapcsán és nem a társas kapcsolatokban vizsgáljuk.

Az észlelés, a figyelem, a gondolkodás vagy egy cselekvés kivitelezésekor akkor van szükségünk a Gátlásra, amikor egy már automatikussá vált folyamatot kell megállítanunk.

Egy klasszikus vizsgálati példa, amikor eltérő színű és jelentésű szavakat kell olvasnunk és vagy a színre vagy a szó jelentésre kell reagálnunk (pl. a “piros” szó zöld színnel van leírva, és meg kell mondanunk a betűk színét, ilyenkor le kell állítani az automatikus olvasási folyamatot, hogy meg tudjuk nevezni a zöld színt).

A hétköznapi életben az ingerfeldolgozó folyamatok gátlásának akkor is nagy jelentősége van, amikor ugyanarra dologra vonatkozóan több helyről érkező és különböző jelentőségű információkat kell egyszerre feldolgoznunk. A Gátlás nagymértékben összefügg a rugalmas gondolkodással, a figyelmi kapacitással és a figyelemváltással.

A sportban legtöbbször versenyszituációkban fordul elő, hogy egy versenyző például többféle információt kap verseny közben (például az edzőtől, a csapattársaktól, a lelátóról) vagy a versenyszituációnak megfelelően kell hirtelen változtatni a már jól begyakorolt taktikán vagy mozgásformán, ilyenkor a Gátlás nagymértékben segíti a különböző helyzetekhez történő alkalmazkodást.

Szintén a Gátlás képességére van szükség az automatikus mozgások felülírásakor vagy koordinálásakor például a sportlövészetben (célzás, belégzés, lövés), a különböző mozgásformák közötti váltások esetén (öttusa) vagy amikor az ellenfél reakcióira történő gyors reagálásra van szükség (vívás).