Bőrellenállás

A bőrellenállást más néven galvános bőrreakciónak is hívják (GBR ), mely a bőr elektromos ellenállás-változásának mérésén alapuló eljárás.

A vegetatív idegrendszer szimpatikus aktivitásának fokozódásakor, mint például félelem vagy izgalom esetén nő az izzadságmirigyek elválasztása, melynek eredményeképp a bőr ellenállása csökken, vezetőképessége azonban nő. Ennek következtében a bőrellenállás a pszichológiai és fiziológiai arousal indikátorának tekinthető, mely nem más, mint a szervezet általános izgalmi is éberségi állapota. Emellett a bőrellenállás mérése az érzelmi és szimpatikus válaszok vizsgálatát is lehetővé teszi.

A bőrellenálás mérésekor a kéz ujjára nagyon érzékeny, néhány század celsius-foknyi változást is mutató hőmérőt helyezünk, míg két másik ujjra a galvánellenállást mérő érzékelők kerülnek, melyek egy számítógépre kötve azonnal jelezni képesek a legkisebb változást is.
Az erre a módszerre épített tréning remekül alkalmazható a sportpszichológia területén is, hiszen a hőmérséklet-bőrellenállás biofeedback nagyon hatékony stressz-kezelő technika. A biofeedback egy olyan módszer, melynek során az élettani működések tudatosítására és akaratlagos befolyásolására törekszünk.

A stresszhelyzetek vagy az izgalmi állapot verejtékezésre készteti a bőrt, ezt azonban közvetlenül nem vagyunk képesek érzékelni. A tréning során a stressz esetében fellépő bőrvezetés-fokozódás változását mérjük, melynek segítségével tudatosabbá válhatnak ezek a folyamatok. Ezzel szemben a nyugalmi, relaxált állapotot a vegetatív idegrendszer másik, paraszimpatikus ágának aktivizálódása okozza. Ilyenkor a verejtékezés mértéke, ezzel együtt a bőr vezetőképessége is csökken, ugyanakkor ellenállása fokozódik. E változás tudatossá tételével, majd tudatos előidézésével hatékonyan kezelhetővé válnak a stresszhelyzetek. A trenírozott, stabilizált agyat sokkal kevésbé tudja kibillenteni egy feszült, stresszes szituáció, és a relaxált állapot felidézésével bármikor lehetőség van a kibillenő egyensúly visszaállítására.